Rihairo Meulens is ander mens geworden

Veel minder gesloten, volwassener en trefzekerder: aanvaller Rihairo Meulens toont zich in zijn tweede termijn bij FC Dordrecht, vier jaar na zijn eerste kennismaking aan de Krommedijk, een andere speler en een ander mens. Een verhaal over zijn terugkeer, de mens Meulens en het aanstaande vaderschap.

Opmerkelijk tafereel op de vrijdagtraining van FC Dordrecht in de aanloop naar het duel met FC Volendam: trainer Harry van den Ham toont zijn verbolgenheid richting Rihairo Meulens, die nauwelijks opgewarmd een bal wegtrapt. ,,Dat had je zomaar een spierscheuring op kunnen leveren,” zal Van den Ham zijn rechtervleugelspits later in strenge bewoordingen voorhouden.

Het is niet de eerste corrigerende opmerking die de 25-jarige inwoner van Almere sinds zijn tweede dienstverband bij FC Dordrecht te horen heeft gekregen. ,,Dat is niet erg, ik ben een speler die achter zijn broek aangezeten moeten worden en de trainer zit er heel dicht op, vooral ook bij mij. Dat heb ik nodig en bovendien, hij weet waarover hij praat omdat hij zelf ook aanvaller is geweest.”

De gemakzucht is één van de karaktertrekken die (nog) niet is veranderd, voor het overige is Meulens in veel opzichten een ander mens dan in het seizoen 2008-2009 toen hij ook bij FC Dordrecht vertoefde. Zijn scoringsdrift bijvoorbeeld: inmiddels staat de teller op zes treffers, dezelfde hoeveelheid als in 2008-2009 toen Meulens 34 wedstrijden voor dat aantal nodig had. Maar bovenal is de geboren Apeldoorner spraakzamer. ,,Ik ben geen gesloten boek meer,” constateert hij zelf. ,,Toen was ik heel erg stil, nu ben ik anders, opener. Dat komt misschien ook door de ervaringen die ik heb opgedaan.”

Amateurbasis
Net voor het verstrijken van de transferwindow, kort na afloop van de uitbeurt van FC Dordrecht bij De Graafschap, werd duidelijk dat Meulens zou terugkeren aan de Krommedijk. ,,Met dank aan technisch manager Marco Boogers, met wie ik een speciale band heb en die altijd contact met me is blijven houden. Aanvankelijk kwamen FC Dordrecht en ik er niet uit en ben ik gaan meetrainen bij Almere City FC, waar ik de voorbije twee seizoenen heb gespeeld maar geen nieuw contract meer kreeg. Uiteindelijk heb ik besloten om op amateurbasis toch bij FC Dordrecht te gaan spelen. Een club, waar ik veel bekende gezichten tegenkwam en bij mijn eerste wedstrijd tegen VVV meteen scoorde.”

‘Rico’, zijn gangbare bijnaam die hij van zijn toenmalige Vitesse-trainer John van den Brom kreeg, Meulens vertrok na zijn eerste Dordtse periode naar Roda JC, waar hij nooit echt een kans kreeg van trainer Harm van Veldhoven. Terug in de Merwestad lijkt hij zijn draai helemaal gevonden te hebben. ,,Ik herken nu situaties gemakkelijker, dat is ervaring. Als speler ben ik niet echt veranderd, maak nog graag mijn acties en geniet meer van een assist dan van een doelpunt. Of we kampioenskandidaat zijn? We spelen het beste voetbal in de eerste divisie, dus waarom niet?”

Het sportieve succes loopt parallel met zijn thuissituatie. In februari hoopt Meulens, enkele jaren geleden flink actief als rapper, voor de eerste maal vader te worden. ,,Mijn vriendin en ik weten dat het een jongetje gaat worden. Voor hem heb ik inmiddels al een raptekst gemaakt, om hem straks te verwelkomen.”

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/De Dordtenaar

Foto: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.