‘Het maakt me niet uit wie er op het veld staan’

Kansen afmaken. Want anders win je niet. Die uitdrukking lijkt zo simpel, in de praktijk is scoren voor FC Dordrecht ook niet lastig. Toch moet zijn team er meer ballen inprikken, vindt trainer Harry van den Ham. Bijvoorbeeld vanavond tegen Jong Ajax.

De zege op FC Emmen van vorige week deed FC Dordrecht goed. Met 1-6 winnen is natuurlijk prima, zeker omdat de Drentenaren na de Schapenkoppen thuis het meeste punten hadden gepakt. “Maar dat is dan ook alles”, zegt Van den Ham in gesprek met Voetbal Centraal. “Als we verliezen, is zogenaamd direct het verval ingetreden, als we winnen, geven we ineens weer een signaal af. Dat zal allemaal wel. We komen per week dichter bij de meet. Ik leef van week tot week.”

Het verhaal-Emmen is dus alweer verleden tijd. De koploper in de Jupiler League keek alleen in het begin van de week nog terug op het ruim gewonnen duel. Het viel Van den Ham op dat zijn ploeg niet zorgvuldig met haar kansen omsprong. “Het had wel 15-1 kunnen zijn. We hebben zeven of acht open kansen gemist. Het is mooi dat Giovanni Korte twee keer scoorde. Hij had er ook vijf in kunnen schieten, voor open goal. Dan ben je dus niet geconcentreerd genoeg.”

De trainer hamert dan ook op de focus. Zijn ploeg mag niet meer verslappen. Wie niet rendeert, zit op de bank of zelfs op de tribune. Of dat nou tegen FC Emmen of tegen Jong Ajax is. Aanwinst Funso Ojo bijvoorbeeld is reserve, topschutter Felitciano Zschusschen heeft in Dordrecht nog niet gescoord. “Hij presteert ondermaats” geeft Van den Ham toe. “Felitciano krijgt wel langzaamaan onze manier van voetballen door. Hij moet nog wat functioneler worden.”

Tegen FC Emmen stond Jessy Mayele in de spits en kwam aanvaller Paul Gladon vanaf het middenveld. “Drie weken geleden zeiden mijn assistent Gerard de Nooijer en ik tegen elkaar dat het ongelofelijk was hoeveel beter Paul speelde als hij onder Jessy stond. Ik wilde per se Ilias Haddad op het middenveld zetten en zocht nog naar een nummer tien. Ik weet er wel een, zei Gerard. Ik ook, zei ik. Paul is een openbaring. We hebben het hele middenveld veranderd. Robin Gosens kwam als linksback en staat nu linkshalf. Daar doet hij het prima.”

Van den Ham schuift ook bijna wekelijks met zijn elftal. Tegen Jong Ajax kunnen vrijdag zomaar weer een aantal wijzigingen doorgevoerd zijn. De Amsterdammers stellen ook niet altijd dezelfde voetballers op. “Ze zijn wel, in tegenstelling tot Jong PSV en Jong FC Twente, consequent in het mee laten doen met spelers uit het eerste elftal”, weet Van den Ham. “Het maakt me niet uit wie er nou op het veld staan. Ajax haalt de bal vaak terug op haar keeper en het middenveld heeft weinig diepgang. Daar kunnen wij gebruik van maken.”

Tekst: Maarten de Jong voor Voetbalcentraal.nl 

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.