Knappe zege in zinderende topper

FC Dordrecht blijft indruk maken. In de rechtstreekse confrontatie tegen naaste concurrent Sparta behaalden de Schapekoppen een even fraaie als enerverende overwinning: 2-3. De ploeg van Harry van den Ham was in de boeiende Rijnmond-derby voor rust heer en meester en in de tweede helft onverzettelijk. Deze groep blijkt dit jaar tot veel in staat.

De grote kracht van dit FC Dordrecht is de eenheid binnen de selectie, alle posities hebben alternatieven. Het elftal kwam dit seizoen nog niet twee keer achter elkaar in dezelfde samenstelling aan de aftrap, maar nimmer maakte dat een verschil. Op het Kasteel had Van den Ham een basisplaats op het middenveld voor nieuwkomer Toni Varela en mocht de laatste versterking Genaro Snijders in de tweede helft zijn opwachting maken als vervanger van de weer fitte Erixon Danso die de plaats van geblesseerde Giovanni Korte had ingenomen.

Met het vertrouwen van een koploper pakte FC Dordrecht op het goed gevulde Spangen direct het initiatief en testte binnen enkele minuten al de kwaliteiten van de schier onpasseerbare Khalid Sinouh. De kennelijke schrik bij de Rotterdammers uitte zich in een schijnbaar ontzag want de thuisploeg liet zich telkenmale terugzakken op eigen helft. Dordt domineerde in vaak langdurig balbezit waarbij de combinaties veelal soepel verliepen.

Na ruim een kwartier brak Paul Gladon al de ban. De Sparta-huurling draaide zich na een fraaie aanval knap vrij en haalde doeltreffend uit: 0-1. De voorsprong betekende het sein voor nog meer want het Dordtse overwicht groeide verder door.

Yoëll van Nieff trof eerst nog de paal, maar even later lag de 0-2 toch in het net. Rihairo Meulens mocht zijn naam aan de uitgekookte treffer verbinden.

Dordt denderde door en walste in die fase met speels gemak over de thuisclub heen die in de neergutsende regen leken te verzuipen. In de 38e minuut leek de wedstrijd na de 0-3 van Erixon Danso zelfs al vroegtijdig beslist.

Na rust kwam Sparta getergd uit de kleedkamer en ging op zoek naar eerherstel voor de eigen fans. Warner Hahn bevestigde echter zijn Oranje-selectie en hield met flair de nul nog op het scorebord. Aan de andere kant had Danso het duel definitief in het slot kunnen gooien, maar zijn inzet raakte slechts de lat.

Het spektakel nam toe. Sparta gaf niet op, Dordt moest onder de opportunistische druk verder naar achteren en Warner Hahn hield alles tegen. Na een kwartier moest de doelman zich in tweede instantie toch gewonnen geven toen Voskamp met een snoekduik de rebound binnen kopte: 1-3.

De spanning groeide onder drang van de thuisclub en Sparta voerde de druk verder op met inbrengen van de oersterke Mario Bilate. Televisiekijkend Nederland zal thuis op de droge bank een heerlijk middag gehad hebben. Op de slopend zware grasmat gaven beide ploegen in de slotfase alles in de verbeten strijd om de koppositie in de Jupiler League.

Tien minuten voor tijd vond Bilate de aansluitingstreffer (2-3) en had daarna zelf ook nog bijna de gelijkmaker op zijn schoen. Hahn keek de bal echter langs de voor hem goede kant van de paal. Maar in de counter bleef ook Dordrecht gevaarlijk. Snijders en de leeg gestreden Meulens stuitten in kansrijke positie op Sinouh.

Na 94 enerverende minuten floot de foutloos leidende Serdar Gözübüyük voor het bevrijdende einde waarna met de meegereisde aanhang een spontaan feestje ontstond.

Scoreverloop: 0-1 Gladon (18), 0-2 Meulens (34), 0-3 Danso (38), 1-3 Voskamp (58), 2-3 Bilate (84).

Opstelling FC Dordrecht: Hahn; Fortes, Lima, Haddad, Peersman; Varela (67. Pisas), Alisic (77. Ket), Van Nieff; Meulens, Gladon, Danso (57. Snijders).
Opstelling Sparta: Sinouh; Nys, Luirink, Ramsteijn (76. Van Berkel), Slijngard; Nieuwendaal, El Hassnaoui, De Nooijer (55. Peeters); Deekman (55. Bilate), Voskamp, Van Hout.

Gele kaarten: Varela, Lima, Fortes en Ket van FC Dordrecht. Ramsteijn en El Hassnaoui van Sparta.

Foto’s: Erwin Spek | Bekijk de complete Fotorapportage van “Sparta – FC Dordrecht”

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.