Kampioensjaar 93/94: SC Veendam – Dordrecht ’90

In deze serie nemen we een duik in het kampioensjaar van 1993/1994, exact 30 jaar geleden. Via deze reeks kunnen fans en andere geïnteresseerden het betreffende seizoen herbeleven. We zitten inmiddels in de tiende speelronde, Dordrecht ‘90 staat op dat moment eerste in de Eerste Divisie. Op zaterdag 16 oktober 1993 neemt Dordrecht ‘90 het op tegen SC Veendam.

 

De wedstrijd

Na tien speelrondes was Dordrecht ’90 nog steeds ongeslagen. Het veld in Veendam was bijzonder drassig, wat merkbaar was in het spel. In de eerste helft moest de Veendam-verdediging worden uitgedaagd, aangezien de Veendammers niet echt opbouwden en hun spel neerkwam op ‘kick and rush’-voetbal. Hierdoor had Dordrecht ’90 bijna voortdurend balbezit. Met het balbezit werd weinig gedaan, het tempo lag laag en de aanvallers rendeerden niet goed. Michel Langerak was de enige die zorgde voor een beetje reuring door constant in de spits op te duiken. Er waren een aantal kansjes, zoals bij de slechte uittrap van doelman Prins. Breetveld pikte de bal op maar moest het helemaal in zijn eentje doen en dat lukte niet. Maarten Atmodikoro werd al vroeg gewisseld nadat hij herhaaldelijk te veel ruimte had gegeven aan René Alberts. De Veendam-spelers Nienhuis en Alberts moesten voortdurend in de gaten worden gehouden om te voorkomen dat ze een toevalstreffer zouden scoren.

In de tweede helft kwam Romeo Wouden al snel in de plaats van Mischa Rook. Vlak voor deze wissel was het bijna Veendam dat de leiding nam. Harm Drenth kreeg de bal door een fout van doelman Ricardo de Jongh, maar gelukkig voor Dordrecht ’90 kopte hij naast. Deze kans gaf de Veendammers echter hoop. Langerak had die hoop kunnen wegnemen, maar nadat hij een pass van Jerry Simons ontving, struikelde hij over zijn eigen benen en die van zijn tegenstander. Het was Veendam met de grootste kans om de voorsprong te pakken. Alberts mocht vrij uithalen maar vond op weg naar het doel De Jongh en de lat. Dordrecht ’90 had moeite om kansen te creëren. Breetveld probeerde het met enkele individuele acties, maar ook dat leidde niet tot succes. Uiteindelijk was het toch Dordrecht ’90 dat in de 79e minuut met enig geluk de voorsprong nam. De knie van Langerak raakte in de 79e minuut toevallig een bal waarna de bal het doel in hobbelde. SC Veendam probeerde nog de gelijkmaker te forceren maar dat lukte niet meer. De wedstrijd eindigde in een 0-1 overwinning voor Dordrecht ’90.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.