Kampioensjaar 93/94: Dordrecht ’90 – FC Den Haag

In deze serie nemen we een duik in het kampioensjaar van 1993/1994, exact 30 jaar geleden. Via deze reeks kunnen fans en andere geïnteresseerden het betreffende seizoen herbeleven. We zitten inmiddels in de achtste speelronde, Dordrecht ‘90 staat op dat moment eerste in de Eerste Divisie. Op zondag 26 september 1993 neemt Dordrecht ‘90 het in eigen huis op tegen FC Den Haag.

Voorafgaand aan de wedstrijd

Voorafgaand aan het duel bevond Dordrecht ’90 zich bovenaan de ranglijst, met een ongeslagen reeks in de eerste 7 speelrondes. FC Den Haag volgde dicht op de tweede plaats. De Hagenezen hadden, na Haarlem, het hoogste aantal tegendoelpunten geïncasseerd. Echter was het ook de ploeg die de meeste doelpunten had gescoord. Je zou kunnen zeggen dat de zwakke verdediging werd gecompenseerd met een sterke aanval.

De wedstrijd

Dordrecht ’90 startte sterk aan de wedstrijd, in de eerste minuut kreeg Langerak al een grote kans na een voorzet van Simons. Al vroeg in de wedstrijd wist Jerry Simons de 1-0 te scoren na een assist van Langerak. In de 14e minuut voegde Simons nog een tweede doelpunt toe, na een indrukwekkende actie van Mischa Rook, waarbij hij de bal met een subtiel wippertje in het doel plaatste In de 21e minuut bracht Harry van der Laan, op dat moment de topscorer van de Eerste Divisie, de spanning terug met een doelpunt. Maar net toen de gelijkmaker in de lucht hing voor FC Den Haag, slaagde Langerak erin om de score op 3-1 te brengen met een prachtige actie waarbij hij kappend en draaiend de bal in het doel schoot.

Nadat Cor Lems binnen een minuut twee keer geel had ontvangen, wat resulteerde in een rode kaart, koos Nol de Ruiter ervoor om zijn ploeg niet te laten terugzakken en verdedigen. Het team uit Den Haag wist te scoren dankzij een vrije trap van Heesen, waarbij Ricardo de Jongh uitgleed en zo onbedoeld hielp bij het doelpunt. Niet veel later wist Breetveld zijn zelf verdiende penalty om te zetten in een goal Langerak voegde vervolgens op spectaculaire wijze een doelpunt toe aan het totaal. Hij nam de voorzet van Slagboom met zijn borst aan, beheerste de bal en stuurde deze achter Zwinkels. De man die de assist gaf aan Langerak scoorde zelf de zesde treffer met een prachtig afstandsschot. In de slotfase waren er nog doelpunten van Van der Laan en Tebbenhof voor FC Den Haag. Dordrecht ’90 wist ook nog eenmaal te scoren. Uiteindelijk eindigde het doelpuntenfestijn met een score van 7-4 in het voordeel van Dordrecht.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.