Interview Marco Boogers

Traditiegetrouw trappen we het seizoen af in gesprek met technisch directeur Marco Boogers. Als er iemand weet hoe je creatief met de aanwezige middelen om moet springen is hij het wel; het is een publiek geheim dat FC Dordrecht al jaren met één van de laagste spelersbegrotingen van de eerste divisie werkt. Als je daar de resultaten van de afgelopen jaren tegen af zet kan zijn aanpak met recht een wereldprestatie genoemd worden.

“Mijn geheim? Dat heb ik niet. Gewoon veel contact onderhouden met iedereen en de velden van de tweede elftallen afstruinen. Ik doe gewoon mijn werk,” blijft hij bescheiden. In de persoon van Theo Bos was de grootste aankoop dit jaar de nieuwe trainer. Er waait een frisse wind aan de Krommedijk met de komst van de gelouterde oefenmeester, die vorig jaar na de komst van Merab Jordania naar Vitesse moest wijken voor de inmiddels met de noorderzon vertrokken Albert Ferrer, die zoals bekend na een heuse soap werd opgevolgd door John van den Brom. Bos werd zodoende de dupe van het twijfelachtige beleid van de Georgiër, maar is op zijn plaats in Dordrecht en Marco Boogers is in zijn nopjes met de Nijmegenaar die zijn gehele carrière als speler uitkwam voor Vitesse: “Theo Bos past bij uitstekend bij onze club.”

Wat is het grootste verschil met vorig seizoen, nu Theo Bos het roer heeft overgenomen van Henny Lee?

“Niets ten nadele van Henny Lee, want die heeft het gewoon goed gedaan. Maar vorig seizoen is een heel moeilijk jaar voor ons geweest, met veel onrust in de spelersgroep. Op dit moment is het in de voorbereiding al een feest, terwijl het seizoen nog moet beginnen en daarmee de resultaten nog moeten komen. Er waait in ieder geval een frisse wind en ik merk aan de jongens dat ze goed in hun vel zitten. De sfeer is goed en er hangt een plezierige rust rondom de Krommedijk. Of dat de verdienste is van Theo Bos? Dat vind ik wel, maar ook de wisselwerking met Virgil Breetveld is uitstekend. Toen Theop Bos vier jaar geleden bij FC Den Bosch zat wilden we hem al hebben, maar hij is destijds naar Vitesse gegaan. Afgelopen jaar was hij in Polen actief en toen we een nieuwe trainer nodig hadden dacht ik: ‘laat ik eens een poging wagen.’ Dat was een goed gesprek en ook de vervolgafspraken zijn beide partijen vervolgens goed bevallen. Het is toen eigenlijk heel snel rond gekomen. Bos en Lee zijn twee totaal verschillende trainers, zoveel is wel duidelijk. Als ik eerlijk ben denk ik dat Theo Bos beter bij ons past, maar zoals ik al aangaf: niets ten nadele van Henny Lee want die heeft het prima gedaan vorig jaar.”

Kun je kort de belangrijkste nieuwe spelers introduceren?

“Wilmer Kousemaker is een aanvallende middenvelder met heel veel ervaring in de eerste divisie. Hij begon bij NAC, kwam toen uit voor Haarlem en speelde de afgelopen twee seizoen bij FC Den Bosch. Een uitstekende voetballer, waar we de komende twee jaar nog veel plezier aan gaan beleven. Danny Post is een jonge jongen die afkomstig is van FC Grondingen en vorig seizoen werd verhuurd aan Cambuur Leeuwarden. Daarvoor kwam hij een jaar uit voor Haarlem. Hij maakt een uitstekende indruk in de voorbereiding en is een type Guy Ramos. Ook Jeffrey Rijsdijk, die zijn carrière begon bij Sparta, kwam over van FC Groningen. Hij speelde vorig jaar nog in de eredivisie. Josimar Lima is een fantastische voorstopper; een type Tom Beugelsdijk, die overkwam van Willem II. Na een proefperiode tekende hij een contract voor twee seizoenen. ”

Welke speler moeten we met name in de gaten houden, komend jaar?

“Ik vind dat altijd moeilijk te zeggen, omdat het voornamelijk jonge jongens zijn en het dus afwachten is wie eruit gaan springen. Als je Johan Voskamp haalt weet je dat die er minstens twintig inlegt ieder jaar, maar zo’n speler is nu eenmaal niet haalbaar voor FC Dordrecht. Wij hebben de laagste spelersbegroting van de eerste divisie, dus moeten het met jonge spelers doen die zich nog moeten bewijzen. Maar dat maakt het ook wel weer leuk, want potentie is er genoeg; er zit volop rek in deze groep, dat is duidelijk. Als ik afga op de laatste twee weken maken Jessy Mayele en Shayron Curiel en hele sterke indruk. Maar dat kan morgen weer anders zijn, zo werkt dat nu eenmaal met talenten. Wie wel een zekerheidje is voor komend seizoen is Johan Versluis, die is echt weer helemaal terug. Het plezier straalt er vanaf!”

In de vorm van de 19-jarige verdediger Kevin Patijn lijkt er weer een jeugdspeler te gaan doorbreken komend jaar. Hoe belangrijk is de jeugdopleiding voor FC Dordrecht?

“Heel belangrijk. Het is hartstikke leuk om te zien dat zo’n jongen als Patijn in de voorbereiding zijn kansen grijpt. Hoewel hij nog een hoop moet leren heeft hij een mooie toekomst voor zich, daar ben ik van overtuigd. Afgelopen jaar is onze C1 gepromoveerd naar de eredivisie, waar ze zich nu mogen meten met Ajax, Feyenoord en PSV. Dat belooft dus wat voor de toekomst. Ik voorspel dat er de komende jaren een hoop eigen kweek aan de Krommedijk doorbreekt.”

De keepersstrijd is in het voordeel beslecht van Stef Doedée die de vaste eerste doelman wordt, met als stand-in Nick van der Ploeg (de eerste keus zal zijn tijdens bekerwedstrijden). Ben je niet bang voor ontevredenheid, omdat ze elkaar qua niveau zo dicht benaderen?

“Nee, want dat is inherent aan het profvoetbal. Maar ik ga niet over de opstelling, dat is aan de trainer. Persoonlijk vind ik het twee geweldige keepers met veel potentie, die aan elkaar gewaagd zijn. Het is fantastisch hoe ze met elkaar omgaan en elkaar niets misgunnen.”

Even leek het er naar uit te zien dat Nicky Hofs weleens op de Krommedijk te bewonderen zou zijn komend seizoen, maar hij lijkt nu op weg naar Vitesse. Ga je nog een konijn uit de hoge hoed toveren voor de transferdeadline?

“Op dit moment zullen we het met deze selectie moeten doen, maar jij weet ook dat er in augustus nog een hoop kan gebeuren in voetballand. We blijven in ieder geval onze ogen goed open houden. Zo ben ik afgelopen week nog met Theo Bos naar Zeeland gereden om een oefenwedstrijd te bekijken. Hoe dan ook; ik ben tevreden met de selectie zoals die nu staat. Maar je ziet inderdaad wel dat de komst van Theo Bos deuren kan openen die anders gesloten zouden blijven voor ons.”

Wat zijn jouw verwachtingen voor komend seizoen?

“De gedoodverfde favorieten voor de titel zijn in mijn ogen Willem II en Sparta. Dan een hele tijd niets; Zwolle, Cambuur Leeuwarden en Go Ahead Eagles vormen de subtop waar ik ook wel een rol zie weggelegd voor FC Den Bosch, al zijn die wel een hoop belangrijke spelers kwijt geraakt. Daaronder heb je tien clubs die zullen strijden om de nacompetitie en tot slot twee of drie potentiële degradanten. Ik schat in dat wij gaan meedoen in de strijd om de nacompetitie. Ook al is het financieel zoals altijd een moeilijk verhaal voor ons; de selectie staat en ik verwacht dat de nieuwe trainer voor een impuls gaat zorgen. Hij staat erom bekend met weinig middelen iets neer te kunnen zetten en jonge jongens een kans te geven, dat heeft hij bij Den Bosch bewezen.

De voorbereiding liep in ieder geval een stuk gesmeerder dan vorig jaar. We zijn zonder aanzien des persoons van start gegaan met gelijke kansen voor iedereen. Er wordt hartstikke goed getraind en het plezier straalt er vanaf. Maar we zullen het zien, misschien duurt het een aantal wedstrijden om erin te komen. Al gingen we vorig jaar de competitie in met strafpunten en hadden we na vijf wedstrijden nog 0 punten, dus wat dat betreft kan het eigenlijk alleen maar beter. Uiteindelijk eindigden we als elfde, op twee punten van de nummer negen Sparta. Als de mensen aankomend seizoen naar het stadion komen met de verwachting dat we mee doen om het kampioenschap kunnen ze beter thuis blijven. Maar we gaan hoe dan ook leuk voetbal laten zien, en als het publiek erachter gaat staan gaan we een leuk jaar tegemoet, daar ben ik van overtuigd!”

Tekst: Sebastian Mennes
Bron: Programmaboekje FC Dordrecht

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.