Het kampioensjaar 93/94: Excelsior – Dordrecht ’90

In deze serie nemen we een duik in het kampioensjaar van 1993/1994, exact 30 jaar geleden. Via deze reeks kunnen fans en andere geïnteresseerden het betreffende seizoen herbeleven. We beginnen met deze serie met een wedstrijd in de zevende speelronde, Dordrecht ’90 staat op dat moment eerste in de Eerste Divisie. Op zaterdag 11 september vond de laatste wedstrijd voor de interlandperiode plaats. Dordrecht ’90 reisde af naar Kralingen om het op te nemen tegen Excelsior.

 

Voorafgaand aan de wedstrijd

Voorafgaand aan de wedstrijd bevond Dordrecht ’90 zich op de eerste plaats in de Eerste Divisie, met vijf overwinningen en één gelijkspel. De Dordtenaren scoorden al 13 keer en kregen er 6 tegen. Aan de andere kant kampte de tegenstander, Excelsior, met diverse schorsingen en blessures. Zo ontbraken Mario Been en de geliefde Japanner Ogura bij de wedstrijd. Hierdoor was trainer Cor Pot genoodzaakt zijn team aan te vullen met jeugdspelers en spelers uit het tweede elftal. Desondanks trokken rond de 1000 enthousiaste fans naar Rotterdam voor deze wedstrijd in het succesvolle seizoen.

 

De wedstrijd

De wedstrijd op de zaterdag was vanuit Dordtse kant ver ondermaats. Warry van Wattum speelde onder zijn gebruikelijke niveau, wat het opbouwen vanuit het achterveld voor Dordrecht erg moeilijk maakte. Van Wattum is de speler die normaal gesproken het spel dirigeert, en als dat niet goed loopt, wordt Dordrecht vrijwel ongevaarlijk. Excelsior begon strijdlustig en kwam al snel tot een aantal kansen. Fabian Gelderblom stormde in zijn eentje op de sluitpost van de Dordtenaren af, maar de keeper, Ricardo de Jongh, wist knap te redden. De Dordtenaren wisten geen kansen te creëren en namen weinig initiatief.

Na ongeveer een kwartier spelen slaagden de Dordtenaren er eindelijk in om de meegereisde supporters wat hoop te geven. Slagboom en Van de Merwe hadden moeite om de bal goed te raken, waardoor de stand op 0-0 bleef. Echter bleef Excelsior het initiatief houden, ook al kwamen zij niet tot echte kansen. Naarmate de wedstrijd vorderde, waagden enkele Dordtse spelers zich aan avontuurlijke acties, maar deze leidden uiteindelijk tot niets.

Er ontstond toch nog wat opwinding toe scheidsrechter Schaap een gele kaart toonde aan Van Utrecht voor aanmerkingen op de leiding. Vervolgens werd Kralinger Edward Burleson uit het veld gestuurd met een rode kaart. Met een man meer probeerde trainer Van Zoghel nog een doelpunt te forceren door verdediger Liefden te vervangen door aanvaller McKoy. Uiteindelijk vielen er echter geen doelpunten en eindigde de wedstrijd in een 0-0 gelijkspel.

Dordrecht ’90 bleef wel op de eerste plaats staan met in het vooruitzicht de kraker tegen FC Den Haag die op plaats twee staat. Het verloop van die wedstrijd is volgende week te lezen!

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.