Het FC Dordrecht-virus

Jasper Ophorst (35) stapte in het jaar 2000 voor het laatst de bus in om een uitwedstrijd van zijn Dordtse voetbalhelden, toen nog onder de naam Dordrecht’90 dat in de kwartfinale van de nationale beker aantrad bij NEC, te bezoeken. Komende vrijdag onderneemt hij, gezeten in bus 6 en samen met 499 andere FC Dordrecht-fans, de reis naar Tilburg voor het titanengevecht met Willem II.

,,In 2000 was het een happening. Romeo Wouden was ‘s middags nog schoenen bij me wezen kopen in de sportzaak waar ik toen werkte. Het was een mooie belevenis, ook al verloren we met 2-0. Nadien is het er nooit meer van gekomen. Thuis mis ik geen wedstrijd, maar uit kost me te veel tijd. Maar deze wedstrijd tegen Willem II kon ik eenvoudigweg niet overslaan.”

Toch sloeg Ophorst voorbije vrijdag de schrik om het hart. ,,Met mijn kwitantie meldde ik me na de winst op Helmond Sport om de kaarten voor mijn vrienden en mij op te halen. Toen bleek dat ik niet op de lijst stond. Ik kon een dag voor de wedstrijd weer terugkomen, maar ik wilde per se de kaarten. Ik ben teruggegaan om half twaalf en had uiteindelijk de tickets voor bus en stadion.

Ophorst, wiens zoons Jarne (7) en Fedde (5) ook al zijn aangestoken met het FC Dordrecht-virus, beklom in de periode van DS’79 al de tribunes aan de Krommedijk. ,,Ik heb alles meegemaakt, ook de tijden van tenenkrommend voetbal voor amper driehonderd toeschouwers. Dit seizoen is een beloning voor de toeschouwers die al jaren de omstandigheden hebben getrotseerd en al een heel jaar worden getrakteerd op leuk, attractief voetbal met aansprekende resultaten. Vaak was het net niet, dit seizoen is het allemaal net wel. Zoals ook aan het einde van de eerste periode, toen we met 0-2 verloren van Willem II en toch de periodetitel pakten. Het zit allemaal mee. Cruciale duels zoals bij Sparta en VVV hebben we in winst omgezet, dat kan vrijdag ook.
Ik heb er al van gedroomd dat ik samen met mijn zoons bij het stadhuis het kampioensfeest beleef. Als we overeind blijven in Tilburg, kan het echt gaan gebeuren.”

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/De Dordtenaar

Fot: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.