Geen betere pr voor de stad

Zes betrokkenen verklaren succes van FC Dordrecht

De bomen groeien voor FC Dordrecht momenteel tot in de hemel. Ongeslagen koploper in de Jupiler League, de eerste periodetitel lonkt, de euforie kent geen grenzen. Zes betrokkenen proberen het succes te verklaren.

Yoëll van Nieff (speler, gehuurd van FC Groningen): ,,We barsten momenteel als spelersgroep van het zelfvertrouwen. Dat komt natuurlijk door de resultaten, maar we zijn ook een eenheid, een vriendenploeg. Bij FC Dordrecht wordt iedere speler snel opgenomen in de groep. Maar belangrijk is ook het systeem dat we spelen bij FC Dordrecht: ik denk dat dat uniek is in het Nederlandse betaalde voetbal. We zijn in staat om negentig minuten lang druk op de tegenstander te zetten. Dat vergt veel inzet, concentratie en scherpte maar tot nu toe blijken tegenstanders daar niet goed mee overweg te kunnen.”

Jan van Nieuwenhoven (diehard-supporter): ,,Al veertig jaar volg ik het betaalde voetbal in Dordrecht, maar dit zijn wel zo’n beetje de gelukkigste dagen die ik beleef. Ik waan me soms in het paradijs. Vorig seizoen is er een signaal afgegeven dat de club leeft naar de gemeentepolitiek. Dit jaar komen de resultaten erbij, dankzij een team dat power en kracht uitstraalt. Harry van den Ham heeft een elftal neergezet, dat speelvreugde uitstraalt en ook nog eens goed voetbal speelt. De stad Dordrecht kan zich momenteel geen betere pr wensen. We zitten nu in een flow, we moeten nu de periode pakken en dan kijken we wel verder.”

Rinette Reynvaan (Dordtse sportwethouder): ,,Ik de thuiswedstrijden tegen Jong PSV en VVV-Venlo kunnen bijwonen en wat me vooral opgevallen is, is het grote enthousiasme van de aanhang en het frisse, aanvallende voetbal. FC Dordrecht straalt een groepsgevoel uit: als een speler een steekje laat vallen, dan trekt een ander dat recht. De technische staf is erin geslaagd om van een spelersgroep, die met een laag budget creatief is geformeerd, een hecht team te maken. Natuurlijk is dit een mooie vorm van Dordrecht-promotie. Het is mooi om naar de huidige ranglijst te kijken. Of de huidige successen de komst van een nieuw stadion versnellen? Dat is vooral een zaak van de club, maar ik kan me voorstellen dat de club nu aantrekkelijk is voor sponsors.”

Jan Kijkuit (grasmeester van FC Dordrecht): ,,Ik heb Harry van den Ham nog zien spelen voor DS’79 en heb nu een heel fijn contact met hem in zijn rol als trainer. ‘Als jij het kunstgras borstelt, dan kunnen we niet verliezen’, zegt hij altijd. Ik ben blij met het kunstgras, de staf en de spelers ook. Dat werkt wel mee in de thuiswedstrijden. Bovendien, het zijn allemaal gewone jongens, er lopen geen vedetten bij. Daardoor loopt het momenteel ook lekker.”

Marco Timmer (Jupiler Leaguewatcher Voetbal International): ,, Dit succes komt onverwacht, maar er zijn wel verklarende factoren. Jaarlijks blijkt FC Dordrecht in staat om belangrijke spelers te verkopen en goede vervangers daarvoor aan te trekken. Erixon Danso is daar een perfect voorbeeld van. Technisch manager Marco Boogers mag eigenlijk niet meer klagen: hoe lager het budget, des te beter zijn de spelers die hij haalt. Daarnaast is er nu, na een roerig seizoen waarin heel veel gebeurd is, ook rust bij de club. Niemand verwacht iets van FC Dordrecht, dat maakt de club ook zo sympathiek. Ik denk ook dat het kunstgras een rol speelt, dat past bij de verzorgde speelstijl van deze ploeg die in Harry van den Ham een familieman als trainer heeft die prima een eenheid kan smeden. Op de lange termijn zouden clubs als Willem II, VVV en Sparta het dit seizoen moeten winnen van FC Dordrecht. Maar ja, die clubs hebben Marco Boogers niet.”

Huib van de Windt (voorzitter supportersvereniging): ,,De euforie voorbije zaterdag na VVV was ongelooflijk. En dat ging na afloop extra door, toen de spelersgroep – die de sterren van de hemel speelt – collectief het supportershome bezocht. Ad Heijsman, Marco Boogers maar ook Harry van den Ham verdienen een groot compliment voor het werk dat zij verrichten bij de club. Ik ben nu twintig jaar voorzitter, maar deze taferelen heb ik zelden meegemaakt.”

Tekst: Arco Bomgaars voor AD/De Dordtenaar

Foto’s: Erwin Spek

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.