G-voetballers weer van de partij

G-voetballers weer van de partij in nieuw voetbalseizoen 2010-2011

Het afgelopen seizoen hebben weer vele voetballers met een (verstandelijke) handicap laten zien wat zij allemaal in hun mars hebben. Bij alle clubs uit de Jupiler League zijn de voetballers hartelijk verwelkomd en mochten zij een voorwedstrijd spelen en/of penalty’s schieten; een waar spektakel voor deze voetballers! Daarnaast is er voorafgaand aan alle Jupiler League wedstrijden bij de ingangen van de stadions gecollecteerd door amateurvoetbalclubs en/of collectanten van Fonds Gehandicaptensport.

Doel van deze actie is om het g-voetbal meer bekendheid te geven en daarmee het beeld van gehandicaptensport op een positieve manier te beïnvloeden. De Coöperatie Eerste Divisie (CED) en haar aangesloten leden (18 Betaald Voetbal Organisaties) zijn zeer enthousiast. Dit jaar gaat de samenwerking met Fonds Gehandicaptensport en Special Olympics Nederland alweer haar 7e jaar in om dit plan tot uitvoering te brengen en zijn de voorbereidingen weer in volle gang om ook het seizoen 2010-2011 weer voor de g-voetballers op de kaart te zetten. Ook gaat daarbij onze dank uit naar Scelta Mushrooms die ook dit jaar weer de shirts en de voetbalbokaal heeft gesponsord voor de g-voetballers en hen een warm hart toedraagt.

‘Als je hele leven uit topprestaties bestaat, kun je wel wat sponsors gebruiken!’

Iedereen weet dat regelmatig sporten gezond voor je is. Toch zullen weinig mensen verschil merken als ze een keertje overslaan. Voor gehandicapte mensen ligt dat anders. Met een lichamelijke handicap is in het dagelijks leven bijvoorbeeld juist extra inspanning vereist om dezelfde dingen te kunnen doen als valide mensen. Sport kan gehandicapte mensen juist die extra kracht en behendigheid geven die ze nodig hebben.

Wat doet Fonds Gehandicaptensport?

Fonds Gehandicaptensport heeft als doelstelling geformuleerd om de gehandicaptensport een meer prominente plaats in de Nederlandse samenleving te geven. Voornamelijk binnen de sportwereld en daarbij het thema ‘Sport voor Sport’ onder sportbeoefenaars en –liefhebbers gestalte te geven. Fonds Gehandicaptensport is een fonds dat zich inzet om sport voor álle gehandicapten ook daadwerkelijk mogelijk te maken en om sportmogelijkheden kwalitatief en kwantitatief te verbeteren. Om te kunnen sporten zijn namelijk vaak kostbare, aangepaste faciliteiten, speciaal sportmateriaal of bijvoorbeeld extra begeleiding nodig. Om gehandicaptensport te stimuleren en gehandicapte sporters in staat te stellen te sporten, kan er bij het Fonds een financiële bijdrage worden aangevraagd.

De nationale collecteweek (huis-aan-huis collecte van 27 maart tot en met 2 april 2011) is daarbij het belangrijkste middel onder particulieren om geld te werven. Maar ook de collecte voorafgaand aan Jupiler League wedstrijden is van groot belang. Hierbij is direct zichtbaar welke voetballers met een verstandelijke handicap met de opbrengst gesteund worden door het Fonds. Fonds Gehandicaptensport kent namelijk een bonusregeling toe aan de voetbalverenigingen die zich actief inzetten voor fondsenwerving en in dit geval de collecte.

Deze regeling is als volgt:

– Reguliere (voetbal) verenigingen die collecteren krijgen 15% van de opbrengst uit hun eigen collecte.

– Gehandicapten (voetbal) verenigingen of reguliere (voetbal) verenigingen met een eigen afdeling gehandicaptensport, krijgen 25% uit de collecte, te besteden aan de gehandicaptensport. Indien twee amateurclubs bij dezelfde wedstrijd collecteren, wordt de 25% netjes onder hen verdeeld.

Voor meer informatie over het werk van Fonds Gehandicaptensport, verwijzen we u graag naar onze website www.fondsgehandicaptensport.nl .

De wedstrijden die dit jaar gepland staan, zijn als volgt:

• 11 maart 2011 Fortuna Sittard – Sparta Rotterdam
• 11 maart 2011 FC Emmen – BV Veendam
• 18 maart 2011 RKC Waalwijk – AGOVV Apeldoorn
• 1 april 2011 Sparta Rotterdam – RKC Waalwijk
• 1 april 2011 Telstar – FC Zwolle
• 1 april 2011 AGOVV Apeldoorn – FC Volendam
• 1 april 2011 Almere City FC – Eindhoven
• 8 april 2011 MVV Maastricht – Veendam
• 8 april 2011 FC Zwolle – Helmond Sport
• 8 april 2011 RBC Roosendaal – Telstar
• 8 april 2011 FC Dordrecht – AGOVV
• 15 april 2011 Go Ahead Eagles – FC Volendam
• 15 april 2011 BV Veendam – FC Dordrecht
• 15 april 2011 FC Den Bosch – FC Eindhoven
• 15 april 2011 Helmond Sport – MVV Maastricht
• 22 april 2011 FC Volendam – Sparta Rotterdam
• 22 april 2011 SC Cambuur Leeuwarden – Fortuna Sittard

Samenwerking met Special Olympics Nederland

De directe zichtbaarheid van waar de gift naartoe gaat, is ook precies de reden dat Fonds Gehandicaptensport nauw samenwerkt met partnerorganisatie Special Olympics Nederland. Special Olympics is een wereldwijde organisatie die sporten voor mensen met een verstandelijke handicap mogelijk maakt. Wereldwijd doen meer dan 2,25 miljoen mensen met een verstandelijke handicap mee aan Special Olympics evenementen. Special Olympics Nederland organiseert regionale en nationale evenementen en zendt delegaties naar internationale Special Olympics evenementen.

Sport maakt mensen met een verstandelijke handicap ‘fit’ voor het leven. Door trainingen en wedstrijden wordt de kwaliteit van leven van mensen met een verstandelijke handicap verbeterd. Special Olympics wil dus niet alleen een belangrijke bijdrage leveren aan het fysieke, mentale en sociale gesteldheid van de sporter, maar ook een onmisbare bijdrage leveren aan positieve beeldvorming ten aanzien van mensen met een verstandelijke handicap. Zoals de slogan zegt: “Changes lives, Changes attitudes”.

Voor meer informatie over Special Olympics Nederland kijkt u op www.specialolympics.nl.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.