Fysio’s met sportgevoel

Michielse en Bos voelen zich thuis bij FC Dordt

Samen volleybalden zij bij Next Volley, ze zetten samen een fysiotherapiepraktijk op en zijn nu anderhalf jaar verantwoordelijk voor de paramedische begeleiding van de selectie van FC Dordrecht. Martijn Michielse (37) en Steven Bos (36) staan na hun actieve carrière nu aan de andere kant van de lijn. ,,We weten wat er bij sporters speelt.”

Ze zijn inmiddels vertrouwde gezichten aan de Krommedijk, de fysiotherapeuten Martijn Michielse en Steven Bos die samen in 2002 fysiotherapiepraktijk Octant overnamen en die in 2009 omdoopten in Fysique. ,,We zijn steeds verder doorgegroeid en hebben ons gericht op sportspecifieke behandeling,” vertelt Michielse. ,,Anderhalf jaar geleden zijn we in contact gekomen met FC Dordrecht en stapje voor stapje is dat uitgegroeid tot de volledige paramedische begeleiding van alle teams bij FC Dordrecht met onze twee collega’s (Kelly van der Meij en Mariëlle van Kampen, red.). Daarnaast zijn we ook actief bij Sporting Delta, Dordrecht Lions, The Hawks en Next Volley.”

Dagelijks is het tweetal beurtelings in het GN Bouw Stadion te vinden om blessures te inventariseren, spelers desgevraagd te behandelen of te begeleiden tijdens hun herstel. ,,Wij geloven in het herstellen op een actieve manier en opteren voor fysieke training tijdens de revalidatie,” spreekt het tweetal in koor. ,,Dat is geen methode Michielse-Bos, maar een werkwijze waar wij ons in kunnen vinden en de sporter zich hopelijk prettig bij voelt.”

De eigen sportieve achtergrond vormt voor Michielse en Bos een voordeel in hun werk, zo betogen zij. ,,We weten wat er bij sporters speelt, we kennen het belang van goed presteren en hoe te bewegen op een bepaalde intensiteit,” verkondigt Martijn Michielse. ,,We hebben zelf ondervonden dat een sporter niet altijd kan pieken en dat er ook slechte dagen zijn, waarop je moet doseren. Omdat we zelf elke dag hier zijn, maken we ook van dichtbij het groepsproces mee. Dat zorgt voor een extra stuk betrokkenheid,” vult Steven Bos aan. ,,Bovendien werken we uitstekend samen met Ronald van Est en hersteltrainer Hans Eijkenbroek.”

Ook is er nadrukkelijk contact met de technische staf en technisch manager Marco Boogers. Michielse: ,,Vorig jaar was het onder trainer Henny Lee nog even zoeken in het spanningsveld tussen trainersbelang en medisch belang. Maar dat is goed gekomen. Dit jaar heeft FC Dordrecht een brede selectie en kunnen kleine blessures makkelijker worden opgevangen. En met Theo Bos en Virgil Breetveld is het uiterst prettig samenwerken. Langzaam kunnen we onze activteiten steeds verder uitbouwen binnen een kleine organisatie. Wij voelen ons de spinnen in het web.”

FC Dordrecht heeft deze voetbaljaargang nog weinig last van blessureleed. ,,Dat is een prettige constatering, maar we moeten het maar snel afkloppen,” lacht Steven Bos. ,,Wat wij doen tijdens de revalidatie is om de speler snel tot bewegen te laten komen. Dat bevordert het herstel. Maar we maken spelers ook verantwoordelijk voor hun eigen herstel. Wij geven sturing, maar de sporter moet het doen.” Martijn Michielse vult aan: ,,Sportfysiotherapie is specifieker dan gewone fysiotherapie. Wij kunnen hier ons ei helemaal in kwijt.”

Bron: AD De Dordtenaar
Tekst: Arco Bomgaars

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.