Fris Dordrecht breekt ban met winst op Jong PSV

Vrijdagavond smaakte FC Dordrecht eindelijk weer hoe heerlijk zoet een overwinning kan proeven. Na 94 toch boeiende minuten strijd gingen de handen in triomf omhoog toen een 1-0 zege op Jong PSV succesvol over de meet was gehaald. De driepunter was ook dik verdiend op basis van de geleverde strijd en het vertoonde spel waarin – tot ieders tevredenheid – een inspirerende drang naar voren zichtbaar was.

Het gebruikelijke behoudende concept had de laatste weken niets opgeleverd, maar de gewenste veranderingen noopten Michele Santoni tot lastige keuzes. In een opnieuw gekozen 4-3-3 opstelling durfde de trainer het aan om zijn meest geroutineerde spelers Van Huizen en Receveur buiten de basis de laten. Met de jonge Bartek Smolarczyk centraal achterin en de weer herstelde Mathis Suray op het middenveld pakte het goed uit.

Achterin stond het als een huis, de middenlinie ging als de brandweer en voorin gebeurden met de trucendoos van Noc, de ijver van Longo en het speelse vernuft van Toure alleraardigste dingen. De eerste helft oogstte derhalve opvallend positieve kritieken. De getoonde strijdbaarheid en spirit waarmee de duels werden aangegaan, gaf in het Matchoholic Stadion weer het gevoel naar voetbal te kijken.

De beloning volgde al binnen twintig minuten. Samuele Longo promoveerde de corner van Jari Schuurman tot zijn negende seizoentreffer: 1-0. Na de eclatante 4-0 tegen Eindhoven in februari was dit de tweede keer dit jaar dat FC Dordrecht op voorsprong kwam en de derde wedstrijd dat het in het eigen huis wist te scoren. De euforische blijdschap was derhalve begrijpelijk.

Het bleef daarna een aantrekkelijk duel. Het pas 19-jarige Poolse talent Bartek Smolarczyk (die in het hele seizoen met zes invalbeurten tot iets meer dan uur speeltijd was gekomen) bleef schijnbaar moeiteloos overeind en verplaatste het spel met goede passes vaak snel weer naar voren. Uit één van die aanvallen had Mathis Suray de 2-0 voor het inkoppen, maar vrij voor het doel nam de aanvoerder de loepzuivere voorzet van Vincent Schippers boven op zijn hoofd.

Dat tweede doelpunt leek er op slag van rust toch te komen. Een replica van de openingstreffer (corner Schuurman, goal Longo) vond in de ogen van scheidsrechter Vereijken geen genade. De Italiaanse spits zou zich met zijn handen onreglementair de vrije ruimte hebben verschaft.

In de tweede helft bleef het een “Energiek Dordt” dat met overgave de minimale voorsprong succesvol op het scorebord hield. Het technisch vaardige Jong PSV verkreeg weliswaar een groter spelaandeel, maar de beste kansen bleven voor de ontketende Schapekoppen. Bovendien scoorde Anouar el Azzouzi achterin een imponerend aantal gewonnen balveroveringen waardoor Liam Bossin zijn achtste ‘clean sheet’ kon laten noteren.

Opstelling FC Dordrecht: Bossin; Schippers, Smolarczyk, El Azzouzi, Van der Avert; Schuurman, Suray (70. Reemst), Çetin; Noc, Longo, Toure (76. Pinas).

 

Foto: Pro Shots / Shane Winsser

 

 

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.