DJI – Er zit meer achter het werk van Ferdi
Al sinds 2017 werkt Ferdi bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Na een meeloopstage op jongere leeftijd, ging hij aan de slag als complexbeveiliger en later als penitentiair inrichtingswerker bij het Detentiecentrum Rotterdam. DC Rotterdam is in 2010 gebouwd voor vreemdelingenbewaring. Daarnaast is het een noodlocatie voor het Gevangeniswezen en huisvest het ook Huis van Bewaring. Het gebouw biedt plaats aan 640 justitiabelen, Ferdi werkt op de plus-afdeling, de afdeling waar justitiabelen terechtkomen als ze goed gedrag vertonen.
Ferdi werkt als penitentiair inrichtingswerker bij Detentiecentrum Rotterdam.
Al vroeg gemotiveerd
“Als kleine jongen wilde ik dierenarts, archeoloog of politieagent worden. Later, toen ik ongeveer 15 jaar oud was, is mijn vader overvallen. Die raakte daarbij gewond. Het scheelde niet veel, of hij was er niet meer geweest. Gelukkig is zijn leven gered door de hulpdiensten. Die gebeurtenis heeft een grote invloed op mij gehad. Ik wist direct dat ik anderen wilde behoeden voor wat mijn vader was overkomen. Solliciteren bij de politie, dat was het plan. Op aanraden van mijn oom volgde ik later een beveiligingsopleiding. Tijdens mijn opleiding kreeg ik de kans om stage te lopen bij PI Krimpen aan den IJssel. Ik keek daar mijn ogen uit. Toen ik thuiskwam zei ik tegen mijn ouders: hoe je het ook wendt of keert, ik wil later terug naar DJI.”
“Ik heb eerst 3,5 jaar als beveiliger voor andere organisaties gewerkt. Totdat mijn moeder me op een dag een krantenpagina voorschoof met openstaande vacatures bij DJI. Ik solliciteerde en werd aangenomen. Nu ben ik penitentiair inrichtingswerker op de plus-afdeling. In de afgelopen 7 jaar bij DC Rotterdam ben ik behoorlijk gegroeid in mijn rol. Zo zit ik nu bij het interne bijstandsteam (IBT). Wij worden ingeschakeld bij ernstige calamiteiten. Een beetje zoals de Mobiele Eenheid (ME) van de politie.”
Een menselijke benadering
“Het Detentiecentrum Rotterdam is verantwoordelijk voor de vreemdelingenbewaring.Daar zitten mensen in afwachting van hun uitzetting. Daarnaast zijn we een noodlocatie voor het Gevangeniswezen en huisvesten we op dit moment 2 afdelingen Huis van Bewaring. Op de plus-afdeling zitten de mensen die zich goed gedragen en de regels netjes volgen. Bij ons krijgen ze de kans om wat meer activiteiten te doen. Zoals een filmavond of een potje voetballen. Zo kunnen ze even hun gedachten verzetten. Je merkt dat zo’n balletje trappen ze echt goed doet. Zelfs als het buiten stortregent en het met bakken uit de hemel komt, voetballen ze. Iedereen waardeert het: het personeel én de vreemdelingen. Die verbinding van de sport, dat vind ik mooi om te zien.”
“Zelfs als het buiten stortregent en het met bakken uit de hemel komt, voetballen ze.”
“Zo’n voetbalwedstrijdje organiseren kan soms best een uitdaging zijn. Een heel groot deel van de mensen die bij ons zitten komen uit landen buiten Europa en soms kennen ze geen of weinig Nederlands. Om beter met hen te communiceren, ben ik in mijn vrije tijd Arabisch gaan leren. Het maakt het gemakkelijker om een band met de mensen op te bouwen. Uiteindelijk draagt dat bij aan de veiligheid op de afdeling.”
Eendracht, vertrouwen en veiligheid
“Het geweldige aan DJI vind ik dat we het met zijn allen doen. En samen kunnen we veel meer bereiken dan als individu. We zijn echt een team. Daar is een mooi woord voor: eendracht. Dat komt ook omdat we op een soms chaotische plek werken. Dat schept een bijzondere band. In crisissituaties móét je elkaar blindelings kunnen vertrouwen. Vooral bij conflicten. Ik weet dan dat mijn collega ook oplettend is en de afspraken en regels volgt.”
“Ons eerste doel is áltijd de-escalatie. Dat doen we met een rustige toenadering.”
“Gelukkig is het fysiek ingrijpen echt het laatste middel dat? wij toepassen. Ons eerste doel is áltijd de-escalatie. We laten iemand uitpraten, stellen open vragen. Dat noemen we motiverende gespreksvoering. Daar krijgen we training in, om zo steeds beter met ernstige situaties om te leren gaan. Gelukkig maar want mensen helpen, dat vind ik geweldig.
Maatschappelijk betrokken
“Iemand helpen oversteken, de buurman helpen met zijn vuilnis. Er voor elkaar zijn, dat maakt het leven zo mooi. En dat vind ik echt terug in mijn werk bij DJI. Iedere dag ga ik naar huis met het gevoel dat ik mensen geholpen heb. Dat ik iets voor ze heb kunnen betekenen. Ik hou echt van mijn werk, en DJI is een goede werkgever. Hier krijg ik de kans mezelf te ontwikkelen en word ik gewaardeerd zoals ik ben. Bij DJI is er van alles mogelijk. Ze bieden je cursussen aan en er zijn genoeg doorgroeimogelijkheden. Ja, hier kan ik wel oud worden.”