De energietransitie gaat alleen lukken als iedereen meedoet

De Energiehulp nam onlangs een cheque van bijna € 1.800 in ontvangst. Dit is de opbrengst van de veiling van de shirts die gedragen zijn tijdens de klimaatneutrale wedstrijd die FC Dordrecht in mei speelde. Een donatie die heel goed terechtkomt, want we kunnen de energietransitie alleen écht maken als iedereen meedoet. En dat is precies waar de Energiehulp zich voor inzet.

Uitdagingen en slecht geïsoleerde huizen

Met bakfietsen vol energiebesparende materialen rijden de energiehulpen door Dordrecht. Ze gaan op bezoek bij mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken bij het energiezuiniger maken van hun huis. Want wat voor de één een simpele klus is, kan voor een ander om allerlei redenen een enorme uitdaging zijn. Fysieke of mentale beperkingen, ziekte of financiële problemen zijn voorbeelden van obstakels waardoor het moeilijk kan zijn om zelf maatregelen te nemen. Helaas wonen juist deze mensen vaak in slecht geïsoleerde huizen en worden daardoor extra hard getroffen door de gestegen energiekosten. De doelgroep strekt zich uit van jonge alleenstaande ouders tot senioren die slecht ter been zijn. De bezoeken en materialen zijn gratis.

Kleine stapjes

Het klimaat is ook gebaat bij energiezuinig wonen. Dat begint al bij kleine stapjes waardoor er minder gestookt hoeft te worden. Daarom monteren de energiehulpen tijdens deze bezoeken tochtstrips en radiatorfolie. Gloeilampen worden vervangen door energiezuinige LED-lampen en er wordt een waterbesparende douchekop gemonteerd als dat mogelijk is. Maar daar stopt het niet. De energiehulpen geven ook tips waarmee een bewoner meteen aan de slag kan. Zorg dat de radiator niet geblokkeerd wordt door een bank of gordijn, ventileer voldoende en let op je sluipverbruik. Bruikbare adviezen die direct invloed hebben op het energieverbruik en dus op de rekening. En daar profiteert het klimaat ook van.

Met hart en ziel

De Energiehulp is ook regelmatig te vinden op evenementen en bijeenkomsten om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Op allerlei nuttige locaties, zoals bijvoorbeeld het gemeentehuis, de kringloopwinkel en kerken, worden flyers en posters verspreid. De energiehulpen pakken ook deze klussen op, want als er een groep mensen is die weet hoe belangrijk dit werk is, zijn zij het en daar zetten ze zich met hart en ziel voor in. Het gedoneerde geld is zeer welkom en komt precies op tijd. De winter staat voor de deur en de prijzen voor energie zijn nog steeds hoog.

De Energiehulp op de bakfiets is inmiddels een bekende verschijning in Dordrecht en zorgt er op een sympathieke en betrokken manier voor dat de noodzakelijke veranderingen voor iedereen bij te benen zijn.

Wil jij gratis hulp bij het verlagen van je energierekening? Kijk op energiehulp.nl/dordrecht

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.