‘Alles draait om Theo’

Harry van den Ham stapt in bij FC Dordrecht

Harry van den Ham is gisteren begonnen aan een moeilijke klus. De trainer neemt het bij FC Dordrecht over de ernstig zieke Theo Bos. ,,Al hebben we na twaalf wedstrijden nul punten, als Theo terugkomt, is alles goed.”

Harry van den Ham kent FC Dordrecht goed. Hij heeft er een verleden als speler én als trainer. Hij hoefde niet lang na te denken toen hij werd gevraagd door de club. ,,Ik heb meteen ja gezegd. Als ik in deze ongelooflijk heftige tijd FC Dordrecht kan helpen, zeg ik geen nee. Ik bewaar goede herinneringen aan mijn eerdere periodes hier.”

Van den Ham (57) stond gisteren voor het eerst met de selectie op het trainingsveld. ,,Het is een vreselijk moeilijk moment om in te stappen. Het wordt voor iedereen een zware tijd. De ziekte van Theo heeft een grote impact op de groep en alle spelers reageren in zo’n situatie weer anders. Hoe ik daarmee omga? Daar zijn geen scenario’s voor.”

De nieuwe trainer was woensdagavond in Den Haag toeschouwer bij de wedstrijd van FC Dordrecht bij ADO Den Haag. De Dordtse ploeg weerde zich kranig en verdiende meer dan een nederlaag (3-2). ,,Er staat een prima selectie. Theo Bos heeft het uitstekend neergezet. Ik ga niet veel veranderen.”

Een doelstelling voor komend seizoen is moeilijk te bepalen, zegt Van den Ham. ,,Daar ben ik niet mee bezig. Voor FC Dordrecht is maar één ding belangrijk: hoe het met Theo gaat. Alles draait om hem. Als we na na twaalf wedstrijden nul punten hebben, maar Theo kan terugkeren, dan is alles goed. Dat is nu de enige wens. Hoe korter ik hier werk, hoe beter.”

Van den Ham zal komende tijd ook geregeld contact hebben met Theo Bos. ,,Of Theo ooit echt terugkeert weten we niet, maar we blijven hopen op een wonder. Als ik zie hoe iedereen op de club met hem meeleeft, maar ook hoe de reacties zijn in heel Nederland, dan merk je hoe geliefd Theo is. Logisch, want Theo is een prachtvent.”

De laatste club die Van den Ham onder zijn hoede had was Elinkwijk. Daarvoor zat de Utrechter op de bank bij onder meer RKC Waalwijk, IJsselmeervogels, FC Oss, FC Dordrecht, Telstar, Holland en SHO. Ondanks de donkere wolk die boven de Krommedijk hangt, is Van den Ham vastbesloten zijn tanden te zetten in de nieuwe klus. ,,We kunnen niet alles wegrelativeren. Hoe moeilijk het ook is, we moeten wel door. Op 10 augustus begint het seizoen en dan willen we toch goed voor de dag komen. Daar gaan we keihard aan werken. Theo wil dat ook.”

Tekst: Lars Omloo / AD

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.