Afgelastingen betaald voetbal

Meerdere velden van clubs die uitkomen in de Jupiler League en Eredivisie zijn donderdag en vrijdag vanwege de winterse omstandigheden gekeurd. De clubs in kwestie gaven aan te twijfelen over de bespeelbaarheid van het veld.

Vanwege de (aanhoudende) vorst en sneeuw zijn acht velden onbespeelbaar en om die reden afgekeurd. Op basis van de weersverwachting zijn de volgende wedstrijden uit het programma gehaald:

Jupiler League:
Go Ahead Eagles – FC Eindhoven (vrijdag)
Helmond Sport – Almere City FC (vrijdag)
Telstar – Willem II (vrijdag)
AGOVV Apeldoorn – FC Oss (vrijdag)
FC Volendam – FC Zwolle (vrijdag)
FC Emmen – SC Veendam (vrijdag)
Cambuur Leeuwarden – FC Dordrecht (zaterdag)

Eredivisie:
De Graafschap – FC Twente (zondag)

Zaterdagmiddag staan nog veldkeuringen op het programma bij Sparta Rotterdam en Fortuna Sittard.

Verantwoordelijkheid

De KNVB staat voor een sportief en ongestoord verloop van de competitie. Dit neemt niet weg dat de bond een verantwoordelijkheid heeft richting spelers, staf en het publiek. Hierbij staat de veiligheid van alle genoemde partijen hoog in het vaandel. Met het oog op de weersomstandigheden van deze week staat de KNVB sinds maandag in nauw contact met diverse weerinstituten. Zij houden rekening met de zogeheten ‘windchill’ – ook wel de gevoelstemperatuur genoemd.

De UEFA hanteert een temperatuur van min vijftien graden celsius als ondergrens om te spelen. Het gaat hier om de daadwerkelijke stand op de thermometer en niet de gevoelstemperatuur waar de KNVB mee werkt. Deze ondergrens is destijds op basis van medische argumenten opgesteld. Als sportbond is de KNVB van mening dat reglementen en zoveel mogelijk objectieve criteria leidend moeten zijn, net zoals dat in andere sporten geldt.

Gijs de Jong, manager competitiezaken benadrukt dat de afgelastingen het gevolg zijn van genuanceerd beleid: ,,We voetballen natuurlijk allemaal het liefst op een mooi groen veld met een zonnetje en een temperatuur van twintig graden, maar dan zouden we in Nederland maar een beperkt aantal speeldagen overhouden. Daarbij komt dat de speeldagenkalender zoals bekend weinig ruimte voor inhaalwedstrijden kent, zeker niet in een toernooi-jaar en met veel Europese deelnemers. De afgelaste wedstrijd De Graafschap – FC Twente kunnen wij bijvoorbeeld pas in maart inlopen. Dit betekent dat de stand meer dan een maand scheefloopt. Wat ons betreft een onwenselijke situatie.”

Volgens De Jong is de internationale kalender nu al bomvol. ,,Tussen nu en half maart zijn bijna alle weken in gebruik voor de Europese competities. Op deze dagen mag alleen vroeg gespeeld worden. Dit betekent dat we te maken krijgen met aanvangstijdstippen van 18.30 of zelfs eerder.”

Vooralsnog is er op basis van de informatie van de diverse weerinstituten en de ervaringen van afgelopen week wat de bond betreft nog geen sprake van een onverantwoorde situatie. In alle gevallen waar het veld gevaar opleverde voor de spelers is het veld afgekeurd. De KNVB zal de afgelaste wedstrijden zo snel mogelijk opnieuw inplannen.

Bron: KNVB.nl

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.