FC Emmen promoveert op bezoek bij FC Dordrecht

FC Dordrecht speelde afgelopen vrijdag een spannend duel tegen titelkandidaat FC Emmen. Als de bezoekers zouden winnen aan de Krommedijk konden zij promotie vaststellen. Na een spannende eerste helft stond het 0-1 voor de Rood-Witten die vlak voor rust op voorsprong kwamen. In de tweede helft liep de spanning weer, mede door een rode kaart aan de kant van FC Emmen. Uiteindelijk bleef het 0-1, zo was er feest voor de bezoekers en teleurstelling bij de Dordtenaren.

Ten opzichte van de start opstelling van vorige week zijn er een aantal wijzigingen. Jerailly Wielzen startte in de basis omdat Ruggero Mannes nog aan het herstellen was van zijn blessure. Jop van der Avert startte op de linksback positie in plaats van Mauro Savastano. Ook Christian Conteh keerde terug in de basis bij de Dordtenaren. Jari Schuurman nam plaats op de bank.

Druk hoog van Emmen
Aan een overvolle Krommedijk was de sfeer gezellig druk. Het stadion puilde uit van de supporters die allemaal met veel zin en enige spanning naar het Riwal Hoogwerkers Stadion waren gekomen. Er werd netjes om 20:00 afgetrapt en onder luidt gejuich was FC Emmen als eerste aan de bal. De druk van de bezoekers was direct hoog. Zij wilden hier natuurlijk promotie veiligstellen. Een kwartier lang dirigeerde de uitploeg het spel. Ondanks dat hielden de Dordtenaren knap stand en bleef het 0-0. In de 15e minuut was het tijd voor een Dordtse counter met Christian Conteh die goed opkwam via de rechter kant. De vleugelspeler geeft een voorzet die via een Emmens hoofd onschadelijk leek te worden gemaakt. Maar de bal kwam bij Stijn Meijer die bijna de goal van het seizoen scoorde met een geweldige omhaal. Emmen keeper Micheal Brouwer redde knap en gaf een hoekschop weg. Uit deze hoekschop wist FC Dordrecht niet meer gevaarlijk te worden. Na deze aanval waren het opnieuw de Rood-Witten die het spel konden dirigeren. Mede door een paar kleine fouten in de defensie van de Dordtenaren werd het nog gevaarlijk. Deze fouten werden goed opgelost en zo bleef het nog spannend wie het eerste doelpunt van deze wedstrijd zou scoren. Met een klein halfuur gespeeld te hebben kwam het initiatief van de ploeg uit Drenthe. Gebrand om te winnen kwamen zij vaak voor het doel van de Schapekoppen. De thuisploeg wist deze kansjes goed onschadelijk te maken. Het gevaar van de Dordtenaren kwam voornamelijk uit de counter, een speelstijl die vaak wordt aangenomen door de thuisploeg wanneer de tegenstander graag aan de bal is.

Het is inmiddels de 36ste minuut en het is FC Emmen dat via links opkomt. De voorzet die volgde werd geraakt door de Dordtse defensie waardoor de bal op het hoofd van Ole Romeny kwam. De aanvaller gaf de bal niet genoeg richting mee, een redding van Liam Bossin was niet nodig. Direct na deze kans kwamen de Dordtenaren weer in actie. Mathis Suray stuurde Jacky Donkor weg op de linker flank. De bal kwam weer terug bij Suray die de bal aflegde op Ersin Zehir. De middenvelder legde de bal voor het goede been en schoot vervolgens hard. Helaas stond de defensie van Emmen net op de juiste plek om het schot te blokken. Langzaam kropen we naar de rust. Desondanks wilde beide ploegen de brilstand duidelijk van het bord hebben. In minuut 42 werden de Dordtenaren weer gevaarlijk maar voordat er een echte kans ontstond werd Stijn Meijer getackeld. Scheidsrechter Erwin Blank gaf een gele kaart aan Jeroen Veldmate en gaf een vrije trap aan FC Dordrecht. Mathis Suray ging achter deze bal staan die 25 meter van het doel lag. Het schot dat volgde ging raaklinks langs het doel van de bezoekers. Daarna waren het de Drentenaren die weer tot kansen kwamen. In de 43ste minuut kwam er een kans voor Kharchouch die werd gepakt door Liam Bossin. In de absolute slotseconden van de eerste helft gaf Oussama El Azzouzi een hoge bal op Rui Mendes die achter de defensie van de Dordtenaren komt. Liam Bossin kwam uit zijn doelmond maar kon niet voorkomen wat al een tijdje in de lucht hing. Het werd 0-1 voor de bezoekers die feestvierden aan de Krommedijk. Met een kleine achterstand gingen beide ploegen de kleedkamer in. Ondanks de achterstand kon de tweede helft nog veel moois gaan brengen.

Kansen over en weer
Beide ploegen keerden ongewijzigd terug op het veld. Als de Dordtenaren nog een resultaat in eigen huis wilden halen moesten ze aanvallend meer gaan brengen. De tweede helft werd door de thuisploeg afgetrapt en de rust had de thuisploeg goed gedaan. Het was namelijk FC Dordrecht dat in het eerste kwartier van de tweede helft het gevaarlijkst was. Er ontstonden kleine kansjes maar de beslissende pass kwam er niet. Na 62 minuten gespeeld te hebben besloot Michele Santoni zijn eerste wissels toe te passen. Jerailly Wielzen verliet het veld voor Jurian Hobbel. Ook Jop van der Avert verliet het veld. Mauro Savastano kwam voor hem in het veld. De derde wissel was Jari Schuurman. Hij verving Mathis Suray. FC Emmen werd weer gevaarlijk in de 64ste minuut met een kleine scrimmage voor het Dordtse doel na een corner. De 0-2 viel niet. Maar de thuisploeg wilde bewijzen dat het kon scoren. De grootste kans van de tweede helft kwam in de 66ste minuut toen Christian Conteh werd doorgestoken door Jari Schuurman. Conteh passeerde knap de verdediging van de Rood-Witten en gaf een lage voorzet op Stijn Meijer. De spits probeerde af te drukken maar een Drents been blokkeerde de inzet. Dordrecht bleef druk uitoefenen op een gespannen FC Emmen. Keziah Veendrop maakte in minuut 70 een overtreding op Mauro Savastano die los was op de linker flank. FC Dordrecht kreeg een vrije trap waar Schuurman achter ging staan. De voorzet was laag en werd weggewerkt door de defensie van FC Emmen. De bal belandde vervolgens bij Conteh die net buiten de zestien een schot op doel wist te lossen. Helaas wist de Drentse defensie dit schot te blokkeren.

In minuut 75 werd het spel kort stilgelegd door een fluitje in het publiek. Aanvoerder Toine van Huizen ging met de supporters praten en zo kon het fluitje in beslag worden genomen. Toen het spel weer werd hervat lieten de Emmenaren zichzelf weer zien met een kans. De bal was al in de zestienmeter van de Dordtenaren maar de voorzet werd weggewerkt door de Dordtse defensie. Jacky Donkor werd vervolgens weggestoken maar voordat hij gevaarlijk kon worden maakte Keziah Veendorp een overtreding die hem zijn tweede kaart opleverde. Met nog 15 minuten te spelen moesten de bezoekers dus door met een man minder. Direct hierna waren het de Dordtenaren die het initiatief namen. Stijn Meijer had een grote kans in de 77ste minuut maar deze ging er niet in. Michele Santoni besloot een aanvallende wissel toe te passen, Jaymillio Pinas kwam in de 78ste minuut in het veld voor Pascu. FC Emmen stond de laatste tien minuten van de wedstrijd onder flinke druk van de Dordtenaren. De spanning liep op en het was duidelijk dat de bezoekers gespannen waren om de voorsprong vast te houden. Een gelijkspel was inmiddels ook genoeg voor de bezoekers omdat directe tegenstanders punten gingen laten liggen. Maar voor de Schapekoppen zou een gelijkspel een mooi resultaat zijn tegen de koploper van de Keuken Kampioen Divisie. Het was bijna aanvoerder Toine van Huizen die met een kopbal in minuut 87 de Dordtenaren naast de koploper zette. Helaas ging deze kans over het doel van de Emmenaren heen. FC Emmen speelde de wedstrijd vervolgens goed uit en na vier minuten blessure tijd floot scheidsrechter Erwin Blank af. Het was feest voor de bezoekers die na een jaar in de Keuken Kampioen divisie terugkeerde naar de eredivisie. Voor FC Dordrecht is het nu schakelen naar de uitwedstrijd tegen NAC volgende week op 22 april.

SHOP
FC DORDRECHT

ONTDEK HET
ASSORTIMENT

In onze shop vind je al onze FC Dordrecht items.