FC Dordrecht ijskoud de beste

Vanavond speelden de Schapekoppen in het vertrouwde Riwal Hoogwerkers Stadion. Voor eigen publiek mocht de ploeg van trainer Gérard de Nooijer aantreden tegen de huidige nummer negentien van de Jupiler League: Helmond Sport. In de uitwedstrijd eerder dit seizoen werd er voor het eerst in bijna een jaar weer buiten het eiland gewonnen. Het duel eindigde in 1-2 door doelpunten van Arias en Misidjan.

De wedstrijd kon pas een half uur later dan normaal beginnen. De Belgische scheidsrechter De Cremer wilde dat het gehele veld sneeuwvrij was. Met verenigde krachten werd het veld schoongeveegd en kon om half negen afgetrapt worden. Een opvallende naam ontbrak bij de aftrap. Breedijk had nog teveel last van zijn knie en moest deze wedstrijd vanaf de tribune bekijken.

In het eerste kwartier kwamen de Schapekoppen geregeld voor de goal. In de winterse omstandigheden leken ze lichtvoetiger dan de Brabantse bezoekers. De kansen van Calcan en Mahmudov leverde nog geen score op. De grootste kans was voor Arias. Na twintig minuten schoof de spits de laag voorgetrokken voorzet van Calcan net voorlangs. Paar minuten later kwamen de Dordtenaren daadwerkelijk op voorsprong. Een corner werd weggewerkt maar belandde voor de voeten van Mahmudov. De Macedoniër twijfelde niet en schoot de bal terug. Die inzet eindigde via diverse benen achter Van Gassel. Nog binnen het half uur had de voorsprong al veel groter kunnen zijn. Fecunda viel letterlijk om na één van zijn onnavolgbare acties. Zijn doelpoging ging echter via de binnenkant van de paal terug het veld in. Hoewel FC Dordrecht kans op kans kreeg, maakte ze er maar één. De lat moest er vlak voor rust voor zorgen dat het niet gelijk werd, na een schot van Hiwat. Geheel tegen de verhouding in werd het vijf minuten later, op slag voor rust, toch gelijk. Thomassen kopte een vrije trap die achter de defensie pardoes over keeper Janssen.

De Helmonders hadden zich in de pauze herpakt en kwamen sterker de kleedkamer uit. Hoewel ze de eerste tien minuten na rust het overwicht hadden, ontstonden er weinig serieuze kansen. Hoewel Dordt op dat moment niet lekker in de wedstrijd zat, kwamen ze toch weer op voorsprong. Stankov geeft voor op Mutzers die vrij komt voor keeper Van Gassel. Mutzers bleef rustig en tikt de bal langs de doelman. Na deze goal kwam het goede voetbal weer terug in de Dordtse ploeg. Het werd zelfs 3-1 na een knal van Hamer. Arias legde een bal terug waarna de captain vrij kon schieten. Mahmudov verpest nog een doelkans van Calcan. Als de Roemeen alle verdedigers omspeeld had, raakte de Macedoniër de bal in buitenspelpositie. Als hij dat niet gedaan had, kon Calcan vrij op de keerp aflopen. Even later wilde Mahmduov zijn fout goedmaken, echter kwam Calcan net niet aan de perfecte voorzet van Mahmudov. De stand kwam nog op 3-2, weer door Thomassen. De spits kwam vrij voor de keeper en lobte de bal over Janssen heen. De bezoekers kregen nog de kans op de 3-3, als Janssen naast de bal zit. Deze mogelijk wisten ze gelukkig niet te benutten. Door deze overwinning staat FC Dordrecht los van de concurrenten in de derde periode.

Tot volgende week, dan spelen de Schapekoppen een uitwedstrijd tegen FC Volendam. In de thuiswedstrijd werd er gelijk gespeeld. De wedstrijd tegen de huidige nummer vijftien van de Jupiler League. Dit kan een sleutelwedstrijd worden voor de periode.

De wedstrijd begint om 20:00 in het Kras Stadion, tot dan!

Opstellingen:
FC Dordrecht: Janssen(K); Stankov, Amevor, Bliek, Delorge; Hamer ©, Kok, Mahmudov; Mutzers (’87 Rosenthal), Arias, Calcan.
Helmond Sport: Van Gassel; Fecunda (’46 Verkennis), Warmolts, De Braal, Bourdouxhe; Edwards, Braber, Zwanen; Hiwat, Thomassen, Vicento

Doelpunten: 1-0 Mahmudov (‘24), 1-1 Thomassen (’45), 2-1 Mutzers (’57), 3-1 Hamer (’70), 3-2 Thomassen (’81)

Kaarten:
Geel: Kok, Calcan, Delorge (FC Dordrecht), Zwanen, Fecunda, De Braal (Helmond Sport)