Schapenkoppen in De Kuip

Zaterdag speelt FC Dordrecht in De Kuip tegen Feyenoord. Een bijzondere wedstrijd, het is namelijk een tijd geleden dat we onze Rotterdamse buren troffen in competitieverband.

Onze archivaris dook in zijn archief en haalde de wedstrijd Feyenoord DS’79 van 20 november 1983 naar boven:

Op de valreep onderuit
De sterrenformatie van Feyenoord had behoudens het eerste kwartier veel moeite met het spel van DS’79. De voortvarende start van Feyenoord resulteerde in vier hoekschoppen, vlak achter elkaar.

Het op dat moment in nood verkerende DS wist bij de eerste drie het onheil nog af te wenden. In de negende minuut nam linksbuiten Pierre Vermeulen de vierde corner. De half weggekopte bal zeilde voor de voeten van Peter Houtman, die hard en raak uithaalde: 1-0. De stand werd door Jaap van der Wiel in de 26ste minuut weer gelijk getrokken. Wim van der Steene lepelde de bal naar voren waar Hakim Braham doorkoppend de vrijstaande Van der Wiel bereikte. Feyenoord doelman Joop Hiele was kansloos op het geplaatste schot.

Na de 1-1 vond DS’79 het nodigde zelfvertrouwen en dat resulteerde bijna in de 1-2. Wederom was Jaap van der Wiel kansrijk, maar zijn kopbal ging net naast het doel. Met het zelfvertrouwen en spel van de Rotterdammers ging het gaandeweg de wedstrijd bergafwaarts.

In de tweede helft galmde DS, DS door de Kuip. Het werd schuchter overgenomen door het Feyenoord, Feyenoord op het moment dat de ploeg al door het merendeel van De Kuip was opgegeven. Drie minuten voor het einde mocht het dan toch de volle winst vieren. Vanuit een vrije trap bij de achterlijn vond Johan Cruijff het hoofd van Ruud Gullit (zie foto), die knikkend Jaap Bloem versloeg.

Scoreverloop: 9. Peter Houtman 1-0, 23. Jaap van der Wiel 1-1, 86. Ruud Gullit 2-1.

Opstellingen
Feyenoord: Hiele, van de Korput, Gullit, Nielsen, Wijnstekers (46. van Til), Hoekstra, Stafleu, Cruyff, Jeliazkov, Houtman, Vermeulen.
DS’79: Bloem, Lees, Mühren, Overweg, Den Bakker, van der Steene, Gorter, Spaan, van der Wiel, Braham, Melis.

Bijzonderheden: Ben Wijnstekers ontving een bos bloemen vanwege z’n 250e wedstrijd.